Playstation 4 vs Xbox One

Den stora frågan, vilken är bäst? Vilken ska man köpa och varför. Jag har nu som ni nog vet, kollat alla presskonferenser på E3 mässan, jag har bra koll och även om det dröjer några månader tills konsolerna går att köpa så tycker jag det är dags för en första battle.
Jag kommer gå igenom de saker som är bra och de saker som är mindre bra med de båda. Sedan lite personliga åsikter och tankar om maskinerna och dess spel, framförallt de exklusiva titlarna vi vet om.
 
Hur detta kommer gå till är att jag går igenom olika kategorier såsom grafik osv och ger betyg åt båda maskinerna. Visserligen vet vi inte så jättemycket men man har ändå en aning och saker som pris och prestanda vet vi redan till stor del. Så låt oss starta. 
 
Pris
Xbox One = 4495 kronor    4/5 
Playstation 4 = Cirka 4000 kronor   4.5/5 
 
Väldigt hugget som stugget men med tanke på att båda konsolerna kommer vara ungefär lika kraftfulla så måste Ps4 ta denna ronden. Visserliggen har Microsoft lagt till en Kinect som medföljer, vilket inte är världens billigaste. Men Sony kommer ha med Move kamera och så mycket billigare kan den inte vara att tillverka. Plus så är inte Xbox One så himlak kraftfull som de lovat och jag tror själv att ps4 kommer ha sneppet vassare prestanda, men det får vi såklart se. 
 
Kommer man kunna spela hur man vill?
Xbox One = Tvingad uppkoppling minst en gång om dygnet. Man kan bara spela om man är online och kinect måste alltid vara igång. Begagnade spel fungerar inte till konsolen och man kan inte spela vänners spel då de är låsta till sin egen konsol. Slutligen kom nyss ännu en kass nyhet att man bara ska kunna spela konsoller som släpps i sitt land och dumma Microsoft kommer bara lansera Xbox One i 21 länder. Resten av länderna kan inte importera och måste istället vänta på en ny lansering som kan dröja upp till ett halvår. #fail  Betyg: 1/5
Playstation 4 = Man behöver inte vara uppkopplad till nätet för att spela spel och man kommer kunna köra både begagnade spel och vänners spel. Tyvärr kommer online att kosta, men summan för vad ett år kostar är lägre än vad Xbox Live kostar.  Betyg: 3/5
 
Underhållning och exklusivitet
Xbox One= Maskinen kommer vara som en slags medie spelare där du ska kunna göra det mesta från att kolla på de senaste filmerna till att prata på skype medan du kör ditt favoritspel. Man ska även kunna använda sin röst och prata med din kinect, t.ex. kan du säga: "titta på film", och så ser du film. Lite onödig funktion känner jag men vissa kanske tycker det är häftigt. Men är det t.ex. mitt på natten vill man inte sitta och prata högt inifrån sitt rum. Sedan att man ska kunna styra alla maskiner i rumet med Xbox One känns lite överdrivet. Men man ska kunna säga byt till tv och så ser du på tv. Men hur lat är man om man inte orkar stänga av sin Xbox och trycka på en knapp på sin tvkontroll? När det kommer till spel så blir det bland annat Halo 5 och Dead Rising 3. Även några helt nya exklusiva titlar som Ryse och Titanfall.   Betyg: 4/5
Playstation 4 = Har hört från folk som säger att Ps4 kommer vara en klassisk spelkonsol och inget mer, fel säger jag. Precis som ps3 på sin tid kommer ps4 vara en mediecentral som erbjuder det mesta. Man kan inte göra alla saker man kan på xbox, som t.ex. prata med sin kamera, men det bryr jag mig inte direkt om och istället ska man med ps4 få tillgång till miljontals gratis låtar och film. Alla som köper online blir också gratis plusmedlemmar och kommer få tillgång till massa gratistitlar och extra material till sina spel. När det kommer till spel så har Sony utlovat hela 20 exklusiva titlar bara det första året, vilket är mer än Microsoft som snackar mer än de agerar och kommer ha flera titlar vi får vänta minst ett år till på. Playstation 4 kommer få titlar som Kilzone: Shadow Fall, Knack, Infamous och The Order: 1886.                         Betyg: 4/5
 
Sammanlagt betyg: Xbox One = 9/15
                            Playstation 4 = 11.5/15
 
Såklart är det mycket en smaksak men båda konsolerna är kraftfulla, ger ungefär lika stark spelupplevelse och har bra sartfällt med spel. Det som avgör allt är att Xbox One kommer vara regionslåst, tvingad uppkoppling till nätet och att man inte kommer kunna varken låna spel eller köpa begagnade spel. Saker som pris och exklusiva titlar är inte det mest viktiga. Men även där tycker jag Sony gjort ett lite bättre jobb. Microsoft har lagt till några nya fräscha funktioner men i slutändan är det inte det som avgör hur många köpare man får. 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

tja

2013-06-13 @ 13:29:26
Postat av: sebbe

Men PS4an är ca 800 kr billigare än Xbox One om man beställer ifrån utlandet. Kostar 3700 kr i dagsläget inkl frakt och alla avgifter. Så priset kommer garanterat bli mindre ön 4000 kr även här i Sverige.

I övrigt mycket bra blogg! :)

Svar: Härliga nyheter! Det lockar mer och mer med en PS4. Tror dock de båda kommer vara bra på sina sätt. Tack så mycket, glad att du följer :)
Tim Ohlsson

2013-06-13 @ 22:39:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0