The Last of Us recension

Inte många spel får en att gråta, jag har nog aldrig riktigt varit med om det fram till dagen då jag satte tänderna i Naughty Dogs efterlängtade stortitel The Last of Us. Jag grät och det visar att Naughty Dog inte bara kan göra makalösa spel, karaktärer man älskar och bryr sig om, sanslös grafik och ljud, varierande gameplay och tidernas snyggaste miljöer både i dagsljus och i mörker, utan också kan få en att känna sig som en verklig del av spelet och storyn.
I detta spel har Naughty Dog tagit allt det bästa från Uncharted serien och gjort det ännu bättre, än en gång har de slått ribban på snyggaste konsolspelet någonsin och ännu en gång levererar de på alla punkter. The Last of Us är snudd på perfektion och är ett av de bästa spelet jag någonsin kört. Kanske till och med det bästa! Många håller med mig och har ni kört det vet ni vad jag snackar om, annars så borde ni springa ut i affären och köpa er ett exemplar redan idag. Detta spel har allt man vill ha i ett spel och lite till. 
 
Man märker redan tidigt hur Naughty Dog använt serier som The Walking Dead som inspiration för att göra spelet, och allt fungerar fint. Spelet har en perfekt blanding av stealth och rå action. Varje steg har betydelse, nästan vartenda andetag. Du hittar inte ammo överallt och måte vara noga med att leta igenom varje rum. Där kan finnas saker du kan behöva i framtiden, skott som kan betyda liv eller död och mycket mer. 
För att få tillgång till tyngre och mer effektiva saker måste du samla olika saker på vägen som kan uppgradera dina vapen, lvla upp olika färdigheter och göra så man kan tillverka bland annat molotovs och health kits. Allt är jättesmidigt och lättare att lära sig än det kanske låter. Kontrollen är perfekt balanserad och fungerar lika bra som i Naughty Dogs tidigare spel. 
Fienderna i spelet är både soldater, olika överlevnadsgrubber och såklart zombies. Hur man vill besegra fienderna och ta sig vidare är helt upp till dig själv. Ibland måste man göra det på ett bestämt sätt men oftast kan du välja mellan att skjuta dig genom fiende massorna, smyga dig förbi dem eller ta ut dem en och en. Ofta kan de vara väldigt många och det kan vara ganska knivigt på svårare svårighetsgrader. Men detta spelet är ett spel man älskar köra och dör man är det hur kul som helst att spela om biten du misslyckats på och försöka komma förbi på ett ännu smidigare och intressant vis.
 
Den ena huvudpersonen i spelet heter Joel, han har varit med om en väldigt hemsk händelse som har gjort honom till den han är. Han är en intressant karaktär då hans val ofta speglar saker som hänt förut. Han är snäll, men samtidigt kall och svår att komma i kontakt med. Men när man vet vad han gått genom, så förstår man. 
Den andra huvudpersonen är fjortonåriga Ellie, hon har egentligen större roll än Joel men man spelar mestadels som Joel. Förutom nära slutet då man bland annat får jaga och försvara sig mot en hord av zombies, som den unga tösen. De är ungefär likadana att styra och köra som, men Ellie har sneppet mindre liv och kan inte heller uppgradera saker som Joel kan. Ellie stöter man på ganska tidigt i spelet och hon är immun mot zombieviruset. Hon har under en tidigare händelse blivit biten men inget hände. Det är därför Joels jobb att ta henne hela vägen till en grupp som kallas "fireflies" vilket är lättare sagt än gjort då dom stöter på allt från mängder av köttätande zombies till gäng fullt med galningar. Och såklart ett och annat pussel, Naughty Dog har nog historiens bästa pussel. Jag kan inte sluta ge dem komplimanger. 
 
Under resans gång stöter man på en rad olika karaktärer som alla är intressanta och har saker att säga. Man skapar ett band med allihopa, jag har aldrig skådat ett spel med så mycket känslor och där personerna lika väl kunde varit riktiga människor. Detaljerna är också värda att nämnda då allt är så fantastiskt gjort. Ögonen och vartenda hårstrå kunde varit tagit direkt från en levande individ. Att bara stanna upp och titta på allt är magiskt. 
 
Naughty Dog har verkligen gjort det igen och de har skapat ett av både generationens och historiens bästa spel. Grafiken är som sagt tidigare det bästa som skådats i modern tid, den är som tagen från den snyggaste blu-ray filmen och i vissa stunder kunde det varit verkliga livet. Det är till och med så bra att Naughty Dog beslutat sig för att ha kvar samma grafikmotor när de gör spel till uppkommande konsoler. 
Ljudet är suveränt och musiken är så fin att man nästan fäller tårar även där, när jag var klar med spelet så höjde jag volymen och bara lyssnade på musiken. Snacka om att vara taggad till de två uppkommande spelen i serien, The Last of Us kommer nämligen också bli en trilogi. De två nästa spelen släpps till ps4. Den största anledningen jag kan komma på att köpa den konsolen, även om jag kommer göra det annars också. 
 
The Last of Us hade kunnat vara en film, spelet är ofta som en film och man blir fängslad på direkten. Man vill aldrig det ska ta slut och nu när det väl är avklarat, ja då kör man om det igen. En bra grej är att man kan köra på något som kallas New game +, där man spelar med alla uppgraderingar man har fått och låst upp från första spelomgången. På det sättet blir det enklare men samtidigt roligare på sina ställen. 
 
Detta spel har inget dåligt alls förutom att några olyckliga människor fick en bugg där man inte kunde auto spara, men det är nog inget problem då man lätt kan spela igenom i alla fall en tredjedel av spelet på en endaste sittning. Det är dock cirka 14 timmar långt om man räknar in filmsekvenserna, men spelet är så bra så det känns som kanske hälften av tiden.
 
För att sammanfatta det hela så är The Last of Us ett magiskt spel med grafik och ljud bättre än något annat, en story som verkligen fångar dig, gameplay som varierar och aldrig blir tråkig, karaktärer som får dig att både le och gråta, dialoger vassare än den bästa Tarantino filmen och mycket mycket mer. Jag skulle kunna sitta hela dagen och skriva hur bra både spelet och Naughty Dog är, men nånstans får det ta stopp. Även det bästa har sitt slut, men då får man tänka att fortsättningen på äventyret bara är runt hörnet. The Last of Us 2 och 3 är redan på min önskelista. 
 
Betyget blir 5/5 stjärnor
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0